The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (2024)

+ Mijn Updates

+ Mijn Films

  • Info
  • Stemmen
  • Kopen
  • Statistieken

Oorlog / Historisch |165 minuten / 175 minuten (extended version)

3,56 2.710 stemmen

+ Mijn stem

474 reacties

Genre:Oorlog / Historisch

Speelduur:165 minuten / 175 minuten (extended version)

Oorsprong:Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door:RolandEmmerich

Met onder meer:MelGibson, HeathLedger en JasonIsaacs

IMDb beoordeling:The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (2)7,2(293.754)

Gesproken taal:Engels

Releasedatum:27 juli 2000

Plot The Patriot

"Some things are worth fighting for."

Zuid-Carolina, 1776. Na enkele jaren in het leger gevochten te hebben, wil Benjamin Martin niets liever dan een rustig leventje leiden. Als zijn zoon zich echter aanmeldt voor het Amerikaanse leger, om de jonge natie te verdedigen tegen de Britten, wordt hij gedwongen de wapens weer op te pakken.

The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (12)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (13)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (14)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (15)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (16)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (17)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (18)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (19)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (20)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (21)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (22)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (23)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (24)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (25)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (26)The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (27)

',nextArrow: '

',responsive: [{breakpoint: 767,settings: {slidesToShow: 2.2,slidesToScroll: 2}}]});});

35e in Top 50 beste films uit 2000

37e in Top 50 beste historisch films aller tijden

114e in Top 250 beste oorlog films aller tijden

En in 2 andere toplijsten ⇒

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Mel Gibson

Benjamin Martin

Heath Ledger

Gabriel Martin

Joely Richardson

Charlotte Selton

Jason Isaacs

Col. William Tavington

Chris Cooper

Col. Harry Burwell

Tchéky Karyo

Jean Villeneuve

René Auberjonois

Reverend Oliver

Lisa Brenner

Anne Howard

Tom Wilkinson

Gen. Cornwallis

Donal Logue

Dan Scott

', nextArrow: '

',responsive: [{ breakpoint: 767, settings: {slidesToShow: 2.7,slidesToScroll: 2 }}]});});

Video's en trailers

Voeg een video of trailers toe

Reviews & comments

  • 474 berichten
  • 46 meningen

* denotes required fields.

* denotes required fields.

  • 474 BERICHTEN
  • 46 MENINGEN

zoeken in:

Vorige123141516Volgende

15 juli 2019, 18:27 uur

Ik heb The Patriot vroeger een aantal keren volledig gezien en aangezien ik nu wat ouder en ongetwijfeld anders naar films ben gaan kijken, wou ik eens zien of de film nog steeds zo goed was.
Het was nog steeds dik in orde maar ik vond het allemaal net wat minder dan vroeger. Hoewel ik patriottisme best kan smaken, is het wel allemaal net van het goede teveel. Maar de muziek van John Williams blijft geweldig, de acteerprestaties zijn sterk en de nodige drama zit er allemaal in.
Zelfs ik moest een aantal keer bijna een traan wegpinken dus de emoties zijn er en je moet je niet schamen om die zakdoek boven te halen.

De actiescènes zien er ook goed uit. Qua één op één gevechten vond ik het wat minder, maar globaal gezien zijn de veldslagen en het kostuumdesign fenomenaal te noemen. Jason Isaacs speelt een schitterende antagonist en ik haatte hem vroeger enorm om deze rol. Nu weet ik dat de man gewoon een ijzersterke rol speelt. De sterkste scènes vind ik nog steeds hetzelfde onder meer wanneer Susan eindelijk praat en niet wilt dat haar papa weer weggaat, daar smelt je toch volledig voor. Of de priester die zijn geweer in de handen van Gabriel gooit om Tavington te doden. Of het moment tussen Benjamin en Gabriel met de appel. Je ziet dat het niet altijd actie hoeft te zijn om voor een sterke scène te zorgen. Ik zou nog steeds 4* geven. Het blijft een geweldige film.

The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (41)

bart007bond

  • 1447 berichten
  • 350 stemmen

8 september 2019, 20:45 uur

MEESTERLIJK.

Vooral als Gibson zijn stem verheft en kwaad word.

Gibson kwaad is op zijn best.

Ziegler

  • 539 berichten
  • 261 stemmen

9 september 2019, 06:57 uur

Onderhoudend, maar teveel de disney-versie van de onafhankelijkheidsoorlog.

Hanne Camerlynck

  • 2 berichten
  • 0 stemmen

28 oktober 2019, 13:43 uur

The Patriot is een fictieve Amerikaanse oorlogsfilm die werd uitgebracht in het jaar 2000. De regisseur van de film is Roland Emmerich, die werd bijgestaan door de scenarist Robert Rodat. De film verscheen op 27 juni 2000 in Amerika. De hoofdpersonages worden vertolkt door Mel Gibson als Benjamin Martin, Chris Cooper als kolonel Harry Burwell, Heath Ledger als de zoon Gabriel van Benjamin Martin en Jason Isaacs als kolonel William Tavington.

Gabriel, de oudste zoon van Benjamin Martin leidt samen met zijn 6 andere broers en zussen een rustig leven nadat zijn vader heeft meegevochten in de oorlog tussen de Fransen en de Engelsen. Later wordt Gabriel gevangengenomen door kolonel William Tavington. Gabriel probeerde zijn broer Tomas te redden met als gevolg dat Tomas werd neergeschoten door kolonel Tavington.

De Franse en Indiaanse oorlogsheld Benjamin Martin verlangt samen met zijn gezin een volledig nieuw leven op te bouwen. Dit verliep allemaal heel vlot tot zijn oudste zoon Gabriel besluit om mee te vechten in de oorlog tegen de Engelsen. Uiteindelijk vlucht hij terug naar huis nadat hij gewond werd. Hun huis werd in brand gestoken door de Amerikaanse kolonel William Tavington. Daarna stak hij ook nog Gabriels broer, Tomas neer. Na dit alles besluit Benjamin Martin om mee te vechten in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsstrijd om zijn zoon te vergelden.

The Patriot is niet gebaseerd op een boek. De hoofdrol Benjamin Martin is wel gebaseerd op Francis Marion, een Amerikaan die zich inzette in de strijd tegen de Engelsen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Hij was ook beter bekend als serieverkrachter, moordenaar van Indianen en eigenaar van een groot aantal slaven.

Dit is zeker een typische ‘Mel Gibson film’, zoals gewoonlijk neemt hij ook in deze film wraak maar ook zijn rol als vader van zeven kinderen wist hij goed te vertolken. Vooral het begin van de film begint sterk, de film is wel wat langdradig. Persoonlijk mocht de duur van de film iets korter. De verhaallijn van de film hebben we over het algemeen als matig ervaren. Chris Cooper en Jason Isaacs acteren in deze film uitstekend. De veldslagen werden groots voorgesteld en dit is prachtig om naar te kijken. De gevechtsscènes in de film zijn zeer mooi. De muziek versterkt het hele gebeuren wat zeker boeiend is om zowel naar te kijken als naar te luisteren.

Soms is de film wel wat voorspelbaar en cliché, het verhaal leek op sommige momenten ook enorm gedramatiseerd en sterk geromantiseerd. Ook is de film historisch niet correct. De scène in het bos waarbij veel soldaten werden afgeslacht was nogal wreed en gruwelijk met een tikkeltje teveel bloed.

Deze film is zeker weleens de moeite om te bekijken en verdient zeker een 7/10.

Hanne Camerlynck

Steven13

  • 1 berichten
  • 1 stemmen

29 oktober 2019, 09:25 uur

[quote]De film gaat over de wraak van Benjamin op de Engelsen meer specifiek op kolonel William Tavington. Hij heeft één van zijn zonen vermoordt. Benjamin wou eerst niet meedoen aan de oorlog maar omdat zijn zoon, Thomas vermoordt werd wou hij wraak, hij deed dit door rond te trekken en mensen te vragen om mee te vechten tegen de Engelsen, om zo zijn eigen ‘legertje’ te creëren. Na een tijdje werden de Engelsen bang van het leger van Benjamin en namen ze maatregelen. Maar dit blijk maar te helpen, kolonel William Tavington kreeg de opdracht om dit leger uit te schakelen en hij deed dit door een list te verzinnen. Er wandelde een tiental soldaten over een wegeltje op weg naar het Engelse kamp. Benjamins leger stond ze op te wachten om ze te vermoorden of gevangen te nemen maar wat hij niet wist is dat er nog een twintigtal mensen in de kar verstopt waren. Benjamins leger probeerde nog weg te vluchten met hun paarden maar de rest van het Engelse leger stond hun op te wachten, ze waren ingesloten en werden gevangen genomen om later vermoordt te worden. Er zijn maar vijf mensen kunnen ontsnappen. Het grotendeel van het leger werd afgeslacht waaronder de oudste zoon van Benjamin, Gabriel.

Omdat Benjamins leger vermoordt werd voegde hij zich toe aan het Amerikaanse leger. Ze trokken naar de Engelsen om met hun de strijd aan te gaan. De oorlog was al een lange tijd bezig en het Amerikaanse leger begon te verzwakken maar ze hadden geen keus om te gaan vechten tegen de Engelsen. Maar heel onverwacht waren de Amerikanen die veldslag aan het winnen dankzij Benjamin. Iedereen begon zich terug te trekken maar hij nam de Amerikaanse vlag en liep gewoon in een rechte lijn naar de Engelsen, hierdoor kregen de Amerikanen hoop omdat hun grote voorbeeld alleen ten strijde trok tegen de Engelsen. En zo hebben ze de Engelsen kunnen terug drijven. En die veldslag kunnen winnen. Benjamin heeft zijn wraak gekregen door kolonel William te vermoorden tijdens de strijd.

Het verhaal was zeer aangrijpend, leerrijk. Het is wel geen korte film dus als je eens een avondje vrij hebt, pak je tijd en kijk samen met je vrienden. Deze film krijgt van ons 3,5/5.

Jeremie Arnaert, Jean Boedts, Josse Doise en Achile Quinten

Hanne Camerlynck

  • 2 berichten
  • 0 stemmen

1 november 2019, 18:54 uur

[quote]Hanne Camerlynck schreef:

The Patriot is een fictieve Amerikaanse oorlogsfilm die werd uitgebracht in het jaar 2000. De regisseur van de film is Roland Emmerich, die werd bijgestaan door de scenarist Robert Rodat. De film verscheen op 27 juni 2000 in Amerika. De hoofdpersonages worden vertolkt door Mel Gibson als Benjamin Martin, Chris Cooper als kolonel Harry Burwell, Heath Ledger als de zoon Gabriel van Benjamin Martin en Jason Isaacs als kolonel William Tavington.

Gabriel, de oudste zoon van Benjamin Martin leidt samen met zijn 6 andere broers en zussen een rustig leven nadat zijn vader heeft meegevochten in de oorlog tussen de Fransen en de Engelsen. Later wordt Gabriel gevangengenomen door kolonel William Tavington. Gabriel probeerde zijn broer Tomas te redden met als gevolg dat Tomas werd neergeschoten door kolonel Tavington.

De Franse en Indiaanse oorlogsheld Benjamin Martin verlangt samen met zijn gezin een volledig nieuw leven op te bouwen. Dit verliep allemaal heel vlot tot zijn oudste zoon Gabriel besluit om mee te vechten in de oorlog tegen de Engelsen. Uiteindelijk vlucht hij terug naar huis nadat hij gewond werd. Hun huis werd in brand gestoken door de Amerikaanse kolonel William Tavington. Daarna stak hij ook nog Gabriels broer, Tomas neer. Na dit alles besluit Benjamin Martin om mee te vechten in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsstrijd om zijn zoon te vergelden.

The Patriot is niet gebaseerd op een boek. De hoofdrol Benjamin Martin is wel gebaseerd op Francis Marion, een Amerikaan die zich inzette in de strijd tegen de Engelsen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Hij was ook beter bekend als serieverkrachter, moordenaar van Indianen en eigenaar van een groot aantal slaven.

Dit is zeker een typische ‘Mel Gibson film’, zoals gewoonlijk neemt hij ook in deze film wraak maar ook zijn rol als vader van zeven kinderen wist hij goed te vertolken. Vooral het begin van de film begint sterk, de film is wel wat langdradig. Persoonlijk mocht de duur van de film iets korter. De verhaallijn van de film hebben we over het algemeen als matig ervaren. Chris Cooper en Jason Isaacs acteren in deze film uitstekend. De veldslagen werden groots voorgesteld en dit is prachtig om naar te kijken. De gevechtsscènes in de film zijn zeer mooi. De muziek versterkt het hele gebeuren wat zeker boeiend is om zowel naar te kijken als naar te luisteren.

Soms is de film wel wat voorspelbaar en cliché, het verhaal leek op sommige momenten ook enorm gedramatiseerd en sterk geromantiseerd. Ook is de film historisch niet correct. De scène in het bos waarbij veel soldaten werden afgeslacht was nogal wreed en gruwelijk met een tikkeltje teveel bloed.

Deze film is zeker weleens de moeite om te bekijken en verdient zeker een 7/10.

Hanne Camerlynck, Gust Demaeght, Twanne Hardeman en Elias Vandenbussche

Zinema (crew films)

  • 10131 berichten
  • 6916 stemmen

11 november 2019, 21:03 uur

Hapklare historie.

In de maand november brengt Sony de zogenaamde War Collection op 4K-UHD uit. Een box met 4 opgepoetste oorlogsfilms, waar The Patriot er 1 van is. Het is in ieder geval niet de minste uit de collectie. De inmiddels 19 jaar oude film met de blockbuster-regisseur Roland Emmerich aan het roer, neemt een kleine 3 uur de tijd om de kijker op te zuigen in het verhaal. En het moet gezegd, de lange speelduur vliegt rap voorbij. Een waargebeurd verhaal? Nou nee, maar dankbaar gebruik makend van een waargebeurde oorlog. En zeker niet onverdienstelijk.

Dankzij een aardig scenario en een uitstekende cast werkt The Patriot. Toegeven, ook hier wordt er hoogstwaarschijnlijk historisch gezien een loopje genomen met de geschiedenis, maar de hapklare brokken die de Duitse regisseur al eerder succesvol aan zijn kijkers voerde weten ook hier te werken. Ditmaal is de stoere held niemand minder dan Mel Gibson, die het opneemt tegen de sad*stische Jason Isaacs. Hij is een van die slechteriken waarvoor je graag blijft zitten. Zo een waarvan je hoopt dat zijn einde aanstonds zal zijn. Goed geacteerd dus.

De sterke acteerprestaties en het avontuurlijke karakter van deze als oorlogsfilm verklede wraaktocht, worden weer in balans gebracht door onwaarschijnlijke actiescènes en een flinke dosis opgeklopt sentiment. De vechtscènes waarin Gibson het op Rambo-achtige wijze opneemt tegen de vijand, staan in schril contrast met de daadwerkelijk wijze waarop men destijds als legers elkaar bevocht. Op mekaar afstappend in kogelregens om uiteindelijk elkander aan het mes te rijgen. De gefilmde veldslagen doen wél realistisch en historisch accuraat aan. Het doet er niet veel toe, ook nu nog weet de film gemakkelijk te vermaken.

***

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

Rickazio

  • 289 berichten
  • 389 stemmen

13 november 2019, 03:04 uur

Blijft een klassieke film!

macrobody

  • 2192 berichten
  • 1826 stemmen

9 december 2019, 16:09 uur

Lekker lang kijkje in een historische gebeurtenis met de nodige gedramatiseerde passages. Ik mag Mel Gibson wel.

macrobody

  • 2192 berichten
  • 1826 stemmen

9 december 2019, 16:14 uur

Paulus53 schreef:

Aardige film. Ik snap nog steeds niet dat er twee rijen soldaten dicht tegenover elkaar gaan staan schieten en kijken wie daarna het meest overhoudt. Waren ze toen echt zo dom? Of is het in de film niet goed in beeld gebracht?

Het was voornamelijk een "numbers game" voor de generaals. De meeste poppetjes wonnen over het algemeen. De soldaten volgde orders als je een beter idee had dan werd er niet naar je geluisterd en als je weg liep werd je ook dood geschoten door je eigen team. Weinig keuze dus.

In de eerste wereldoorlog was het nog niet veel anders hoor, daar lagen ze maanden lang tegenover elkaar in de loopgraven om zo af en toe op elkaar af te stormen met de bajonet.

Ziegler

  • 539 berichten
  • 261 stemmen

9 december 2019, 18:21 uur

macrobody

Wat dacht je van landingen op een strand waar machinegeweervuur wacht?

macrobody

  • 2192 berichten
  • 1826 stemmen

11 december 2019, 10:29 uur

Ziegler schreef:

macrobody

Wat dacht je van landingen op een strand waar machinegeweervuur wacht?

Inderdaad. Natuurlijke selectie. Als je zelf niet kan nadenken en blindelings orders opvolgt dan verdien je ook eigenlijk niet beter.

jasmienghelein

  • 1 berichten
  • 1 stemmen

29 februari 2020, 18:30 uur

Deze film werd geregisseerd door Roland Emmerich in het jaar 2000 en is een fictieve Amerikaanse oorlogs-dramafilm. ‘The Patriot’ is niet gebaseerd op een boek, dus het scenario werd geschreven door Robert Rodat. De hoofdpersonages worden gespeeld door Mel Gibson als Benjamin Martin, Heath Ledger als Gabriël Martin, Tchéky Karyo als Jean Villeneuve en Jason Isaacs als Kol. William Travigton.

Benjamin Martin woont, na jarenlang in de oorlog tussen de Engelsen en de Fransen gestreden te hebben, met zijn zeven kinderen op een afgelegen hoeve. Als de oorlog opnieuw uitbreekt, wil zijn oudste zoon Gabriël (18) mee vechten in de oorlog, om de Noord-Amerikaanse kolonies te verdedigen. Benjamin heeft in zijn verleden gruwelijke dingen gedaan, en weigert te vechten en wil dat Gabriël ook thuis blijft. Zijn oudste besluit om toch te gaan, maar komt plots gewond terug thuis. Niet zo veel later vindt er een gevecht plaats voor hun eigen huis en vallen er zeer veel gewonden, dus de familie Martin verzorgt ze. Maar de dag erop komt de vijand, steken zijn huis in brand, nemen Gabriël gevangen en schieten zijn broer dood. Hierdoor voelt Benjamin zich gedwongen om toch terug te gaan vechten, en kiest uiteraard de kant van de Amerikanen, in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsstrijd.

Zijn andere kinderen verblijven bij zijn schoonzus, terwijl hij samen met zijn twee jongste zonen 23 mensen doden, en slagen erin om Gabriël te bevrijden. Dankzij deze actie wordt hij gezien als een buitengewoon iemand. Later krijgen hij en zijn zoon de opdracht van een Franse officier Jean Villeneuve om een leger samen te stellen waar hij verschillende guerrilla-aanvallen mee kan uitvoeren op de Britse troepen. Daardoor wordt hij meer en meer berucht bij de Britten en krijgt van hen de bijnaam: “het spook” of “the ghost”. Na vele gevechten hebben ze toch hun doel bereikt, namelijk om Amerika onafhankelijk te maken.

De hoofdpersonages zetten hele goeie acteerprestaties neer, en samen met de muziek en de grootse gevechten bekomen ze een zeer mooi resultaat. Het is een matig verhaal, want soms kreeg je de indruk dat iets niet kon in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld: alleen 23 mensen doden in een bos of een kanonskogel die een hoofd afrukt... Daarnaast is de film zeer langdradig (drie uren), het mocht gerust wat korter. Het is ook nogal voorspelbaar, maar de humor, die af en toe aanwezig was, zorgde ervoor dat ik me persoonlijk hier minder aan stoorde. Bovendien is de film historisch niet helemaal correct.

‘The Patriot’ is zeker een aanrader voor wie van dit genre houdt. Het duurt wel even vooraleer je hem helemaal uitgekeken hebt, maar het is zeker de moeite waard. Daarom geven we de film een welverdiende 4/5.

Emiel Cailliau, Lara Desmyter, Jasmien Ghelein en Emmanuel Hoornaert

Padde

  • 151 berichten
  • 160 stemmen

14 juli 2020, 21:44 uur

Goede film veel actie emotie mooie beelden

G 6 2020

Brabants

  • 2715 berichten
  • 2031 stemmen

29 augustus 2021, 01:44 uur

The Patriot een film die zonder twijfel behoorlijk over de top is. Als je dit alles met een korreltje zout neemt dan is het eigenlijk best een prima film. Goed acteerwerk en mooie decors tegen een prima verhaal. Als je dan niet al te kritisch bent heb je best een geslaagde film.

Film Pegasus (moderator films)

  • 30522 berichten
  • 5218 stemmen

19 maart 2022, 23:42 uur

Een tijd terug had ik Braveheart nog eens opgezet en dat was me niet zo goed bevallen. Benieuwd of The Patriot beter zou meevallen. Historisch vol fouten, maar regisseur Roland Emmerich (Independence Day, The Day After Tomorrow en Godzilla) weet wel hoe hij een blockbuster moet maken. De film is een typische Hollywoodfilm met vooral een reeks grote namen, maar niet de groots acteerprestaties. Maar het is best wel entertainend. Met de nodige drama en veldslagen en de strijd tussen good guy vs bad guy. Dat je wat Amerika-patriotisme moet slikken en de zwarte bladzijden van de historische feiten onder de tapijt werden geveegd, was wel wat te verwachten. Het is Emmerich grotendeels wel wat vergeven. De film valt nog best goed mee voor deze tijd.

En we mogen blij zijn dat Heath Ledger meespeelt. Hij was van plan te stoppen met acteren omdat hij enkel rollen kreeg voor romcoms, maar werd gelukkig gevraagd door Mel Gibson. Anders was het misschien al gedaan voor hij nog mooie rollen zou spelen.

Rubie2208

  • 292 berichten
  • 278 stemmen

29 april 2022, 21:21 uur

Meesterlijke film die wel lang duurt , maar geen moment verveelde . Het verhaal is erg overtuigend en je voelt het wraak gehalte extreem in deze film. De muziek en de acteurs zijn ook erg goed gecast . Gibson was ook weer op zijn best . Ik voelde me zelf een patriot worden tijdens de film! Zonder dollen , een erg goede en geloofwaardige film. De actie is ook volop aanwezig en het acteer werk vond ik erg goed .

Film Fan

  • 915 berichten
  • 2125 stemmen

1 januari 2023, 23:04 uur

macrobody schreef:

(quote)

Inderdaad. Natuurlijke selectie. Als je zelf niet kan nadenken en blindelings orders opvolgt dan verdien je ook eigenlijk niet beter.

Heeft natuurlijk niets met natuurlijke selectie te maken. Bij defensie doe je wat er gezegd wordt ook al ben je als reservist opgeroepen en heb je er nooit voor gekozen.

macrobody

  • 2192 berichten
  • 1826 stemmen

6 januari 2023, 13:34 uur

Film Fan schreef:

(quote)

Heeft natuurlijk niets met natuurlijke selectie te maken. Bij defensie doe je wat er gezegd wordt ook al ben je als reservist opgeroepen en heb je er nooit voor gekozen.

Er is altijd een keuze. Je kiest voor het verhaal dat je iemand moet afschieten of je kiest ervoor om dat niet te doen.

Film Fan

  • 915 berichten
  • 2125 stemmen

7 januari 2023, 00:12 uur

macrobody schreef:

(quote)

Er is altijd een keuze. Je kiest voor het verhaal dat je iemand moet afschieten of je kiest ervoor om dat niet te doen.

Was het echte leven maar zo simpel. 😉

macrobody

  • 2192 berichten
  • 1826 stemmen

8 januari 2023, 15:31 uur

Film Fan schreef:

Was het echte leven maar zo simpel. 😉

Vooralsnog is dat het ook. Je wordt geboren en je gaat dood. Op een enkele uitzondering na blijkt die tijd er tussenin totaal onbelangrijk te zijn.

Sabri88

  • 53 berichten
  • 43 stemmen

20 augustus 2023, 10:53 uur

"The Patriot," uitgebracht in 2000 en met Mel Gibson en Heath Ledger in de hoofdrollen, is een meeslepende film die zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Revolutie. Met een mix van spanning, drama en uitstekende acteerprestaties biedt deze film een meeslepende ervaring die je nog lang bij zal blijven.

De sterke punten van de film zijn onmiskenbaar de buitengewone acteurs die de personages tot leven brengen. Mel Gibson en Heath Ledger leveren overtuigende prestaties die de kijker emotioneel betrekken bij hun reis. Het vermogen om met deze personages mee te leven is een van de hoogtepunten van de film, waardoor de kijker zich verbonden voelt met hun strijd en overwinningen.

Hoewel de film de kijker meeneemt op een meeslepende reis vol spanning en emotie, zijn er inderdaad momenten waarop de grens tussen realisme en dramatische flair wordt opgezocht. Af en toe zijn er situaties die je een lichte frons van ongeloof bezorgen, waarbij je denkt "Hoe kunnen ze hieruit komen?" of "Wat een toevalligheid." Maar dit is inherent aan het genre en draagt uiteindelijk bij aan het spectaculaire karakter van de film.

Een van de meest opvallende aspecten van "The Patriot" is de rol van Mel Gibson als een lieve, zorgzame vader en tegelijkertijd een serieuze, boze hoofdrolspeler als het om het beschermen van z'n familie gaat. Zijn vertolking voegt diepte toe aan het verhaal en zorgt voor een krachtige emotionele impact. Het is een genot om Gibson in deze rol te zien, wat ook laat zien wat voor een veelzijdige acteur hij is. Ook Jason Isaacs deed het geweldig als de slechterik.

Kortom, "The Patriot" is een prachtige film die zich onderscheidt door zijn epische dramatiek en ontroerende acteerprestaties. Hoewel er momenten zijn waarop je als kijker enkele onwaarschijnlijkheden tegenkomt, weet de film toch te vermaken en te boeien. De combinatie van historische context, sterke personages en indrukwekkende visuals maakt het tot een film die de moeite van het kijken meer dan waard is.

martijn011

  • 2001 berichten
  • 1297 stemmen

31 augustus 2023, 13:58 uur

Volgens het logboek op deze site was het alweer ruim twaalf jaar geleden dat ik deze film had gezien. Hoog tijd voor een herziening dus, zeker omdat deze film voor mij een soort jeugdsentiment is.

Alle bezwaren rondom het overdreven patriottisme wat deze film toch wel kenmerkt snap ik volkomen. Daarnaast heb ik ook volledig begrip voor alle commotie rondom het neerzetten van het Britse leger in die tijd en enige nuance over de oorlogsvoering in die tijd ontbreekt ook volledig. Oftewel, de Amerikanen zijn de good-guys en de Britten de bad-guys. Zo lag het natuurlijk niet, maar Emmerich heeft er maling aan.

Ondanks alle kritieken blijf ik dit een uitermate vermakelijke film vinden. Mel Gibson is gewoon in topvorm, weliswaar niet zo legendarisch als zijn prestatie in Braveheart, maar deze rol vult hij toch erg goed in. Daarnaast vind ik de hardheid die de film toch wel kenmerkt ook sterk. Ondanks de vele clichérollen die de film bevat is het toch niet zo voorspelbaar als je altijd verwacht.

Daarnaast is het visueel toch echt gewoon prachtig. De kostuums en de locaties zijn erg goed verzorgd, de muziek van John Williams is prima en het camerawerk is uitstekend.

De 3.5* die stonden blijven gewoon staan, het zit zelfs heel dicht tegen de 4* aan. Misschien op een later moment bij opnieuw een herziening..

tommykonijn

  • 4969 berichten
  • 2224 stemmen

22 oktober 2023, 18:48 uur

Ooit wel eens eerder gezien, maar (te) lang geleden. The Patriot is een groots opgezet en episch oorlogsdrama dat zich afspeelt tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. Complete essays zijn er te vinden over in hoeverre er sprake is van historische precisie bij deze film. Ik ben zelf geen kenner, maar met Roland Emmerich aan het roer en Mel Gibson in de hoofdrol sta ik er niet van te kijken dat de film soms wat aan de overdreven kant is en dus inderdaad niet overal even accuraat is. Erg storend vond ik het niet. The Patriot wíl volgens mij vooral een wat aangezette wraakfilm zijn, waarin Gibson de kans krijgt om de held te spelen, en dat komt goed uit de verf. Minstens zo imposant is het door en door slechte karakter dat Jason Isaacs neerzet. Wederom een voorbeeld van iets wat hoogstwaarschijnlijk behoorlijk over the top is, maar hij is natuurlijk wel de ideale tegenpool voor Gibson. Naast het sterke acteerwerk vallen ook de schitterende kostuums en decors op, evenals de sterk in beeld gebrachte actiescènes. Ondanks de lange speelduur blijft de film ook vrij gemakkelijk boeien, waardoor ik er een prima avondje mee heb gevuld. Ik vond het nergens briljant, maar popcornvermaak op niveau is het zeker.

3,5*

Vorige123141516Volgende

The Patriot (Film, 2000) - MovieMeter.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 5529

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.